Buitenlandse gasten komen op FLOT leren over videocoaching en de videoclub

Collegiaal leren in een videoclub is een heel krachtige strategie om in scholen een gesprek op gang te brengen tussen docenten over hun onderwijs. Videofeedback is een uitstekend middel om eigen klassenpraktijken in de school te delen en gezamenlijk te onderzoeken. Het stimuleert zowel de competentieontwikkeling van de individuele docent, maar bevordert ook gezamenlijk nadenken over keuzes, eigen idealen en over wie men wil zijn als leraar. Door het delen van video-opnamen van eigen lessen en het gesprek hierover wordt daarnaast ook de teamontwikkeling gestimuleerd.

Voor onze ervaringen met de videoclub is inmiddels ook internationale belangstelling. Afgelopen winter hebben Quinta Kools en Rita Schildwacht een aantal beleidsmakers, schoolbegeleiders en lerarenopleiders op FLOT ontvangen die een week lang bij ons kwamen leren over hoe je coacht met videofeedback en hoe je een videoclub kunt organiseren en begeleiden. Er waren gasten vanuit de Senatsverwaltung en van de Europaberatung uit Berlijn, vanuit het nationale nascholingsinstituut van Slovenië en vanuit de lerarenopleidingen van de universiteiten van Tübingen en Aberdeen. Een week lang hebben wij hen getraind in het coachen met videofeedback en het begeleiden van een videoclub. Ook kregen de deelnemers de kans om direct met een aantal scholen in gesprek te gaan over hun ervaringen met de videoclub. Met dank aan het Stedelijk College Eindhoven, Scholengemeenschap Were Di  en het Theresialyceum voor hun bijdragen hieraan. Veel waardering was ook voor de workshop waarin de deelnemers zelf oefenden met de rol van peercoach en voor de workshop rond reflecteren in dialoog. De wijze waarop je een veilige leeromgeving kunt scheppen en bewaken voor videocoaching was voor veel deelnemers een eye-opener.

Inmiddels is de videoclub begonnen met een bescheiden opmars in Europa.  Berlijn en Slovenië starten dit voorjaar al in scholen met de videoclub, en Tübingen en Aberdeen zijn gestart met gesprekken op hun instituut over hoe ze de videoclub gaan inbouwen in het curriculum van hun opleidingen.

Het onderstaande citaat komt uit een mail die een van de deelnemers ons toestuurde:

 

This was one of the most powerful international events I have ever attended! I’ve got a lot of ideas, inspiration and braveness from your presentations, workshops and experiences. I’ve also got a thoughtful and detailed insight into what you have already done in the field of schoolcoaching and peercoaching and I must say that it will be inspirational also for our country.